Blog

Een originele suggestie voor een feestelijke weekend ? De Laetare in Froidchapelle op 11 maart 2018

18 Feb

posted by

Categories: Non classé

Comments: 0

Ieder jaar sinds 1855, op derde zondag voor Pasen, kruist een groot folkloristische stoet het dorpscentrum door, met praalswagens en groepen van diverse oorsprong.laetare2

Folklore en tradities in de streek van de Meren van Eau d’Heure.

P1030385Ieder keer maken de groepen, in het grootste geheim, nieuwe praalwagens en nieuwe kostuums volgens een door henzelf gekozen thema. Alle deelnemers streven er met alle middelen naar om de bezoekers een echte verrassing te bezorgen.

Verblijf in ons gastenhuis in Walcourt, vlakbij de Meren van Eau d’Heure

11 Aug

posted by

Categories: Non classé

Comments: 0

Profiteer van een verblijf in ons gastenhuis in Walcourt om deel te nemen aan…

 Feest van de Honing en de Natuur in Virelles

fetemiel2010Op zondag 20/08/2017, bezoek aan de bijenstal van Aquascope in Virelles : maak de gereedschapskist van de imker leeg en maak zelf een bijenkorf, ondek de bij onder een micoscoop, trek een beschermende kledij aan en zoek de koningin in een echte bijenkast…

Infos : www.aquascope.be

Avontuur in het duister in Natura Parc op de Maren van Eau d’Heure

12 May

posted by

Categories: Non classé

Comments: 0

Natura Parc is niet echt een natuurpark, maar een park met een parcours in de bomen, dat in harmonie is met de natuur. Apenbruggen, ladders, hellingen, netten, beweeglijke knuppelpaden, trapezes, klimmuren en nog meer obstakels wachten op avontuurlijke bezoekers. Tien parcours op 2 tot 25 meter boven de grond en met verschillende moeilijkheidsgraad, staan open voor het hele gezin, met inbegrip van kinderen vanaf 7 jaar. Reuzentokkelbanen (deathride) boven het Meer van la Plate Taille garanderen een opwindende ervaring en bezorgen u een weergaloos uitzicht op het domein. Voor alle activiteiten is veiligheid verzekerd. Het gladgeschaafde hout van de obstakels heeft een garantie van tien jaar en werd geplaatst door gespecialiseerd personeel (gidsen, specialisten in acrobatische werken).

12193529_1041196469244885_4606703107746443813_nDe Meren van Eau d’Heure

Zaterdag 27 mei: Nocturne Adventure. Een onmiskenbaar ongewone activiteit ! Verras uw zintuigen door het initiëren van een zachte avontuur en adrenaline sensaties van terreur zal leiden u op het spoor van het onbekende … Met behulp van een koplamp, ontdek de nacht in het park…

Een originele suggestie voor de eerste weekend van de lente ? De Laetare in Froidchapelle op 26 maart 2017

9 Feb

posted by

Categories: Non classé

Comments: 0

laetare 5Ieder jaar sinds 1855, op derde zondag voor Pasen, kruist een groot folkloristische stoet het dorpscentrum door, met praalswagens en groepen van diverse oorsprong.

Folklore en tradities in de streek van de Meren van Eau d’Heure.

laetare6Ieder keer maken de groepen, in het grootste geheim, nieuwe praalwagens en nieuwe kostuums volgens een door henzelf gekozen thema. Alle deelnemers streven er met alle middelen naar om de bezoekers een echte verrassing te bezorgen.

Genoegens aan de Meren van Eau d'Heure: Belgisch kampioenschap wielrenners op zondag 26 juni, 2016

18 Jun

posted by

Categories: Non classé

Comments: 0

Overtuigd van het potentieel van de meren voor het toerisme en de sport, wist KBWB-voorzitter Tom Van Damme zijn raad van bestuur te overhalen om op de site van l’Eau d’Heure van 2012 tot 2018 een hele reeks kampioenschappen en topwedstrijden te organiseren. Een aantal daarvan zijn al achter de rug: het Belgisch Kampioenschap Tijdrijden (2012), het Belgisch Kampioenschap Mountainbike en Trial
 (2013), de Belgian Cycling Happening (2014) en het Belgisch Kampioenschap Wielrennen op de weg voor elites zonder contract en beloften (2015). In 2017 staat het Belgisch Kampioenschap Wielrennen op de weg voor nieuwelingen op het programma en in 2018 het Belgisch Kampioenschap Wielrennen op de weg voor junioren. Alle wedstrijden volgen hetzelfde parcours (een klein aantal varianten niet te na gesproken). Dat parcours is uitgestippeld door de vzw Les Lacs de l’Eau d’Heure, de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) en Jean-Luc Vandenbroucke, oud-profrenner en tegenwoordig General Manager van de wielerevenementen aan de meren van Eau d’Heure.

De troeven van de Meren van Eau d’Heure

RepositoryJean-Luc Vandenbroucke vestigt regelmatig de aandacht op de troeven van de site en het parcours : unieke omgeving te midden van de natuur en dicht bij de grootste meren van België ; geen stedelijke infrastructuur en heel weinig verkeerseilanden ; brede wegen ; ideaal profiel voor wielerwedstrijden met 3 hellingen over +/- 900 m van 9 % op het tracé van 15,5 km en, als hoogtepunt, de « Petit Poggio ». De « Petit Poggio » wordt zo door de wielrenners van de streek genoemd naar het meest besproken punt van de wielerwedstrijd Milaan-San Remo want het is een helling van iets minder dan een kilometer met tal van haarspeldbochten : een ideale uitkijkpost en een lust voor het oog van de toeschouwers. Kortom, volgens Jean-Luc Vandenbroucke,  is dit het mooiste parcours voor Belgische Kampioenschappen. Vrij gratis toegang tot de site van de wedstrijd.

Fiets Welkom !

23 May

posted by

Categories: Non classé

Comments: 0

Bienvenue Vélo SigleU bent fietser en U zoekt leuke plaatsen die aangepast zijn aan uw noden op het gebied van dienstverlening en uitrusting ?  Dan is de label « Fiets Welkom » iets voor U ! Vakantiewoningen, B&B gastenkamers, jeugdherbergen, restaurants, « bistrots de terroir », campings, musea, toeristische attracties en –organismes zijn partners in het netwerk. Men erkent ze aan een klever aan de ingang en zij bevinden zich maximaal 5 km van een fietsnetwerk. Het zijn interessante adressen en men vindt ze overal in Wallonië. In het Pays de Chimay en les Vallées des Eaux Vives zijn ze        voor het ogenblik een tiental, waarvan het gastenhuis Confluences in Walcourt.

Valleien van het Levend Water

4 Sep

posted by

Categories: Non classé

Comments: 0

869febc4e0cc9f824dfae2e207ab6616Een streek om te ontdekken, met veel toeristische rijkdommen… De Meren van de Eau d’Heure natuurlijk, met allerhande watersporten. Maar eveneens het gebouwde erfgoed van onze dorpen, de Natura Parc met avonturen in de bomen, de stoomtrein van de Drie Valleien, het school van weleer in Treignes, de gewapende Marcheurs die zo typisch zijn van de folklore van de streek tussen Samber en Maas, wandelingen met ezels, een netwerk van bewegwijzerde routes voor fietsers… En niet te vergeten : vele lokale produkten om met plezier te genieten ! Om deze ontdekking voor te bereiden : https://youtu.be/svpg9J6AoCc

Stoomfestival 26 en 27/09/2015

27 Aug

posted by

Categories: Non classé

Comments: 0

503696-1Een gelegenheid om kennis te maken met de spoorlijn van de 3 Valleien, een van de mooiste parcours van Europa, in de tijd terug te keren met een  authentieke stoomtrein en de ‘Drie Valleien’ door te kruisen met hun opmerkelijke landschappen.
De trein vertrekt in Mariembourg, passeert Nismes, Olloy/Viroin en Vierves, om in Treignes, een van de mooiste dorpen in Wallonie, de terminus te bereiken.

Dit jaar stelt de Stoomtrein der drie Valleien een festival voor met het thema «Noodhulp en interventie diensten». visuelaffiche_000Circulatie van een rode kruis trein, expositie van locomotieven en interventie materiaal (vrachtwagens, ambulances en andere), animaties… Verschillende stoomlocomotieven onder stoom en non-stop circulatie van treinen tussen Mariembourg en Treignes van 10:00 tot 20:00 uur. Diverse animaties op onze terreinen van Mariembourg en Treignes, modelbeurs, muziek, souveniers… Meer informatie : 060/31.24.40, http://www.cfv3v.eu of https://www.facebook.com/events/757859414277279/

Het gastenhuis Confluences stelt het netwerk « 1.000 bornes à vélo » voor

8 Apr

posted by

Categories: Non classé

Comments: 0

Op basis van het prachtig fietspotentieel van onze streek zal binnenkort een knooppuntennetwerk ingehuldigd worden in het gebied tussen Samber en Maas.

Al zijn de fietspistes niet zo talrijk, biedt onze streek toch enkele mooie RAVeL-routes, heel wat rustige plattelandswegen en enkele bosroutes die voor « zachte » weggebruikers voorbehouden zijn. Dankzij het werk van verschillende partners telt het nieuwe netwerk vandaag 350 km bewegwijzerde routes in de gemeenten Beaumont, Chimay, Froidchapelle, Momignies, Sivry-Rance, Cerfontaine, Philippeville, Gerpinnes et Walcourt, en op termijn zal het meer dan 650 km tellen, op hetzelfde grondgebied.

exemple_zoome_2-7506aEen knooppuntennetwerk is een verbinding van segmenten van 3 tot 5 km, waarbij elke kruising genummerd is. Zo kan de gebruiker zelf zijn eigen route bepalen afhankelijk van de gewenste lengte of bestemming, opmerkend volgens de kaart de opeenvolging van de nummers. En dan kan hij zijn kaart opzij zetten en zich gewoon laten leiden door de genummerde panelen langs de route…

knooppuntenroutes_1_-f225b-732b2Het netwerk richt zich tot gezinnen en alle-terreinfietsen want de effen bereidbare wegen worden soms afgewisseld met minden comfortabele secties, soms met steenslag. Sommige hellingen vragen ook iets meer inspanning, maar zo kunt U ook de prachtige heuvelachtige landschappen van de streek ten volle bewonderen…  Een nieuwe kans om de vele troeven van het Land van Chimay en het gebied tussen Samber en Maas anders te komen ontdekken !

 

Het Bos van Pry

12 Feb

posted by

Categories: Non classé

Comments: 0

In het bos van Pry en zijn omgeving komen de wandelaars terecht in een groene oase met een bijzonder gevarieerde biotoop. Vanuit het dorp vertrekt een bewegwijzerde wandelroute die de bezoekers recht naar het hart voert van deze bevoorrechte plaats. PryfourVanwege zijn ondergrond is de geschiedenis van het dorp Pry nauw verbonden met steenwinning en kalkproductie. Er zijn nog enkele overblijfselen van deze activiteiten, maar de voormalige steengroeve of kalkovens bieden vandaag een toevluchtsoord voor verschillende beschermde diersoorten zoals vleermuizen, uilen en torenvalken. Kingfisher_eating_a_tadpoleOok water is hier overal aanwezig, dat ijsvogels of reigers aantrekt. Langs de soms steile bospaden heeft de wandelaar ten slotte de gelegenheid verschillende boomsoorten te ontdekken zoals bv. wilde kers, hop, sneewbal, kleine esdoorn, sleedoorn… Een verkwikkende frisse lucht, met tal van spannende ontdekkingen voor liefhebbers van natuur en erfgoed.

Ontdek de grootste meren van België op nauwelijks 5 km van ons gastenhuis, recreatie en waterplezier. Eau d'Heure: een schitterende oase van rust en ontspanning, een paradijs voor liefhebbers van natuur en sport.

Walcourt, van middeleeuwse oorsprong, werd op een heuvel gebouwd met uitzicht op de valleien van Eau d'Heure en Eau d'Yves.

Te voet, per fiets, met de auto... Walcourt biedt allerlei mogelijkheden om landschappen, erfgoed, natuurlijke attracties of lokale producten te ontdekken…

Ons gastenhuis biedt modern comfort in een gebouw uit de 16e eeuw. Zoals de naam al doet vermoeden, “Confluences” is bedoeld als een plaats van welkom en openheid.

Label QualitéLabel Nature et decouverteLabel 3 episGites de WallonieCigarettes interditesAnimaux interdits